Dzisiaj jest 16 pa藕dziernika 2018, 00:15

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomo艣膰
 Tytu艂: gdzie jest komputer i z艂膮cze diagnostyczne w v2 ?
Post: 24 lipca 2015, 17:37 
Offline
Liberatorus Specialistus
Liberatorus Specialistus
Awatar u偶ytkownika

Rejestracja: 14 stycznia 2014, 20:13
Posty: 190
witam
Szukam magicznej kostki w艂膮cznika ekonomicznej jazdy :mrgreen: w obudowie r臋cznego nie ma wi臋c gdzie w tym aucie jest komputer ? Co艣 mi si臋 obi艂o o uszy 偶e z ty艂u z prawej strony komory silnika pod plastikiem w kt贸rym jest schowek ,wyrwa艂em ten plastik ale u mnie tam jest pusto :cry:


Na g贸r臋
 Wy艣wietl profil  
 
 Tytu艂: Re: gdzie jest komputer i z艂膮cze diagnostyczne w v2 ?
Post: 29 lipca 2015, 23:51 
Offline
Liberatorus Maximus
Liberatorus Maximus
Awatar u偶ytkownika

Rejestracja: 20 stycznia 2011, 23:37
Posty: 270
Lokalizacja: Zawiercie
艢ci膮gnij "Okablowanie Subaru E12 1994.doc".
http://chomikuj.pl/subaru-libero/Libero+V2
Masz tam rozmieszczenie ca艂ej instalacji elektrycznej w aucie w tym komputera i z艂膮cza diagnostycznego.

Schematy zamieszczone kiedy艣 przez Profiego na forum.


Na g贸r臋
 Wy艣wietl profil  
 
 Tytu艂: Re: gdzie jest komputer i z艂膮cze diagnostyczne w v2 ?
Post: 30 lipca 2015, 22:41 
Offline
Liberatorus Specialistus
Liberatorus Specialistus
Awatar u偶ytkownika

Rejestracja: 14 stycznia 2014, 20:13
Posty: 190
No i w艂a艣nie ca艂y problem 偶e u mnie w miejscu komputera jest pusto :shock: i liczy艂em 偶e mo偶e ten rysunek co jest na chomiku zawiera b艂膮d ( do tego auta jest pe艂no w sumie b艂臋d贸w w katalogach :mrgreen: ) i mo偶e xud11 albo kto艣 inny wie gdzie to praktycznie jest :-D ? Z tego rysunku wynika 偶e musi by膰 pod plastikiem z prawej strony a u mnie jest pusto tam...........

znalaz艂em jedn膮 jedyn膮 fot臋 -kole艣 ma jaka艣 zmot臋 ( buda v1 , silnik v2 ) i tak to powinno wygl膮da膰 po zdj臋ciu plastiku ?
http://simnet.is/sigkkrist/strumpur/0.jpg


U mnie pod tym plastikiem jedyne co wida膰 to przewody od wody id膮ce do wlewu z ty艂u pod klap膮 i nadkole -偶adnych kabli ani komputera :cry:
Pozatym reszta wi膮zek kablowych si臋 w miar臋 pokrywa z rysunkiem wi臋c nie wiem wymi臋kam :mrgreen: Z Rysunku wynika 偶e mo偶e by膰 tylko pod plastikiem , nawet jest przepust gumowy kt贸ry wygl膮da jakby cz臋艣膰 kabli wchodzi艂a w nadwozie i gdzie jest ten komputer :roll:

Mo偶e mam jaka艣 d艂ubank臋 z tym autem i gdzie艣 to w podwoziu jest ? cholera nie mam kana艂u jutro spr贸buje si臋 pod niego wczo艂ga膰 i szuka膰 gdzie idzie wi膮zka elektryczna z silnika


Na g贸r臋
 Wy艣wietl profil  
 
 Tytu艂: Re: gdzie jest komputer i z艂膮cze diagnostyczne w v2 ?
Post: 1 sierpnia 2015, 01:02 
Offline
Liberatorus Specialistus
Liberatorus Specialistus
Awatar u偶ytkownika

Rejestracja: 14 stycznia 2014, 20:13
Posty: 190
czemu nikt mi od pocz膮tku nie powiedzia艂 偶e ten komputer NIE JEST nad nadkolem :lol: ? z艂ama艂em 2 uchwyty , uszkodzi艂em gumow膮 uszczelk臋 od szyby , szuka艂em tam podw贸jnej blachy i innych cud贸w i..........Przypadkiem trafi艂em na w艂a艣ciwe miejsce........

Komputer jest jakby ,,pod'' ostatnimi rz臋dami foteli , otwierasz prawe drzwi odsuwane , wybebeszasz wszystkie filce i tam b臋dzie na uskoku pod艂ogi , czarna blaszana pokrywa przykr臋cona na 4 艣rubki kt贸ra zakrywa komor臋 komputera i 3 przeka藕nik贸w ( g艂贸wny , pompy paliwa i wentylatora ch艂odnicy )

Niestety 偶adnej diody diagnostycznej tam nie ma , magicznej 6 pinowej wtyczki te偶 nie , ale coraz bli偶ej celu :mrgreen:


Na g贸r臋
 Wy艣wietl profil  
 
 Tytu艂: Re: gdzie jest komputer i z艂膮cze diagnostyczne w v2 ?
Post: 1 sierpnia 2015, 09:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Awatar u偶ytkownika

Rejestracja: 14 wrze艣nia 2013, 11:46
Posty: 39
Lokalizacja: Warszawa
Z t膮 diod膮 diagnostyczn膮 to chyba chodzi o kontrolk臋 silnika na desce rozdzielczej. Ma ona miga膰 po zwarciu odpowiednich przewod贸w w kostce diagnostycznej. Dla dodatkowego zamieszania dodam, 偶e w Porterze ta kostka jest pod desk膮 rozdzielcz膮 z prawej strony i ma 3 piny.

_________________
dawniej "stiopa"


Na g贸r臋
 Wy艣wietl profil  
 
 Tytu艂: Re: gdzie jest komputer i z艂膮cze diagnostyczne w v2 ?
Post: 3 sierpnia 2015, 12:31 
Offline
Liberatorus Maximus
Liberatorus Maximus

Rejestracja: 19 lipca 2014, 21:05
Posty: 232
Co chcesz w艂a艣ciwie zrobi膰? zczytac b艂edy komputera? je艣li tak, to ja bym proponowa艂 nie szukac kostki diagnostycznej przy komputerze. raczej gdzies pod uk艂adem kierowniczym/zegarami. w moim citroenie zx diagnostyk臋 robi si臋 zwieraj膮c na kilka sekund z艂acze diagnostyczne, a potem kontrolka "check engine" wy艣wietla migaj膮c kod b艂edu.

moim zdaniem w libero b臋dzie to wygl膮da艂o mniej wi臋cej tak samo bo to ta sama epoka.

tutaj jaki艣 filmik kt贸ry mo偶e co艣 pomo偶e.

https://www.youtube.com/watch?v=MB1z-BtLvrY

a tu dok艂adnie jak to wygl膮da w moim zx'ie czyli zwieranie i odczytywanie b艂ysk贸w. https://www.youtube.com/watch?v=vqH2rgUK2QA


Na g贸r臋
 Wy艣wietl profil  
 
 Tytu艂: Re: gdzie jest komputer i z艂膮cze diagnostyczne w v2 ?
Post: 3 sierpnia 2015, 23:55 
Offline
Liberatorus Maximus
Liberatorus Maximus
Awatar u偶ytkownika

Rejestracja: 20 stycznia 2011, 23:37
Posty: 270
Lokalizacja: Zawiercie
Mo偶e ten temat co艣 rozja艣ni.
viewtopic.php?f=9&t=762&p=12667&hilit=kody+b%C5%82%C4%99d%C3%B3w#p12667


Na g贸r臋
 Wy艣wietl profil  
 
 Tytu艂: Re: gdzie jest komputer i z艂膮cze diagnostyczne w v2 ?
Post: 4 sierpnia 2015, 17:47 
Offline
Liberatorus Specialistus
Liberatorus Specialistus
Awatar u偶ytkownika

Rejestracja: 14 stycznia 2014, 20:13
Posty: 190
Ja chcia艂em z czystej ciekawo艣ci przetestowa膰 ten tryb ekonomicznej jazdy na 2 garach -co si臋 wtedy dzieje itp......

No i bezskutecznie szukam kostki kt贸r膮 ten tryb si臋 w艂膮cza.........
tutaj sunriver opisa艂 o co chodzi


Cytuj:
esli chodzi o magiczny w艂acznik ekonomicznej jazdy to :

1. Tak wyst臋puje w Libero od pocz膮tku produkcji
2. dziala w ten spos贸b ze wy艂acza 艣rodkowy cylinder dzieki czemu autko pracuje r贸wno i ma moc , ale du偶o wolniej readuje co powoduje mniejsze spalanie , ale te偶 uniemozliwia u偶ycie nap臋du 4WD

3. zazwyczaj jest umiejscowiony obok prze艂acznika nawiewu tylnego (u mnie jest tam i dzia艂a , straciu艂em przez niego sporo nerw贸w i niepotrzebnego grzebania pod klap膮 silnika.

4. Nie zawsze by艂 montowany wiec niekt贸rzy mog膮 go nie mie膰 , ale w obudowie recznego powinna sie znajdowa膰 kostka 2x3 piny kt贸ra jest do tego w艂膮cznika w艂a艣nie
je艣li jest tam taka z艂膮czka to zwarcie 艣rodkowych pin贸w robimy . Jak niema to na ECM obok DIODY Diagnostycznej jest 3 pinowe miejsce to w艂a艣nie to 艂aczymy piny 2 i 3 normalnie zworka jest na 1 i 2

5. Dioda ECM jest obok gniazda komputera wiec normalnie jej nie wida膰 , ale w niekt贸rych autach by艂a wyprowadzona w okolice kierownicy . np u mnie jest po prawej stronie pod prze艂acznikami .


U mnie w obudowie r臋cznego prze艂膮cznika brak
W obudowie r臋cznego kostki brak
Przy komputerze kostki brak
Aczkolwiek sam komputer jest taki jak na schemacie elektrycznym i zawiera econo mutlipoint unit czyli sterownik tego trybu .....

Narazie jedyny efekt jaki osi膮g艂em to gdzie艣 przy tym d艂ubaniu rozbieraniu chyba jaki艣 drut uszkodzi艂em bo 4WD nie dzia艂a :roll: nie zapala si臋 kontrolka nie ma przodu , musz臋 rozebra膰 wajh臋 bieg贸w mo偶e wtyczki nie wpi膮艂em czy co艣.....jak b臋de mia艂 czas to b臋de dalej kombinowa艂 z tym 2 garowych chodzeniem....

Wy macie te wy艂膮czniki/kostki co opisa艂 Sunriver w swoich bobach ?

tutaj kto艣 mia艂 podobny problem jak ja ale bez odpowiedzi
viewtopic.php?t=1211


Na g贸r臋
 Wy艣wietl profil  
 
 Tytu艂: Re: gdzie jest komputer i z艂膮cze diagnostyczne w v2 ?
Post: 19 stycznia 2016, 16:02 
Offline
Liberatorus Maximus
Liberatorus Maximus

Rejestracja: 19 lipca 2014, 21:05
Posty: 232
.


Na g贸r臋
 Wy艣wietl profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy to forum: Obecnie na forum nie ma 偶adnego zarejestrowanego u偶ytkownika i 3 go艣ci


Nie mo偶esz tworzy膰 nowych temat贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach
Nie mo偶esz zmienia膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Przejd藕 do:  
cron